Backup een Raspberry Pi naar Synology NAS

Een volledige backup van een Raspberry Pi maken kan door een image te maken van de SD kaart. Dit is meestal niet handig als je Raspberry Pi altijd aan staat. Je kan ook een set bestanden backupen met een script. Ik heb gekozen voor een volledige backup met RaspiBackup van de twee partities die standaard aangemaakt worden als je Raspberry Pi OS installeert.

We starten met het voorbereiden van de Synology NAS. Ga naar het Configuratiescherm, Bestandservices en zet de vinkjes aan, kies Opslaan.

Ga in het Configuratiescherm, Gedeelde map maak een map Backup aan. Op de tabblad NFS-machtigingen klik op maken en vul het scherm in zoals hieronder, bij Hostnaam of IP type je IP adres van je Raspberry Pi en kies Opslaan.

Ga naar de command line van je Raspberry Pi en voer de onderstaande commando’s uit.
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install bc
sudo mkdir /backup

sudo chown -R root:root /backup

In het volgende commando gebruik je het IP adres van de NAS.
sudo mount -o rw,nfsvers=3 192.168.178.100:/volume1/Backup /backup

curl -L https://raspibackup.linux-tips-and-tricks.de/install | sudo bash

Kies nu M2 Install components uit het menu, kies nu I1 Install raspiBackup using a default configuration, Select. Als de installatie klaar is kies je Back. Kies nu M3 stel C2 en C9 in elk geval in, de rest is een optie. Na het instellen kies je Back en kies Yes om de configuratie op te slaan, Finish, Yes. We hebben bewust de keuze overgeslagen voor het stoppen van de services, je kan dit later ook nog doen. Je kan het configuratie script altijd op starten, type daarvoor:
sudo raspiBackupInstallUI.sh

Start nu de eerste backup om te testen of alles goed loopt, gebruik hiervoor het onderstaande commando:
sudo raspiBackup.sh

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *