Raspberry Pi OS installeren

Zorg voor een micro SD kaart van minimaal 8GB, voor het OS heb je deze grote niet nodig maar als het goed is ga je hierna meer doen met je Raspberry Pi. Plaats de SD kaart in de computer of media reader.

Op https://www.raspberrypi.com/software/ vindt je de imager waarmee je de juiste versie kan downloaden voor je Raspberry Pi. Van de Imager is een versie voor Windows, mac of Linux, download de gewenste versie. Start nu de imager op en kies Installeren, Voltooien. De imager zal nu starten bij Besturingssysteem kies Raspberry Pi OS (other), kies nu Raspberry Pi OS Lite (32-bit). Bij Opslagapparaat kies je jou SD kaart, klik nu op Schrijf.

Raspberry Pi Imager

Maak op de boot partitie van de SD kaart een lege folder aan die ssh heet, op deze manier kan je straks met bijvoorbeeld Putty bij de Raspberry Pi. Plaats de SD kaart in de Rapberry Pi en sluit deze aan op je netwerk. Je kan nu met een IP Scanner zoals Advanced IP Scanner. Je herkend de Raspberry Pi, onder Fabrikant staat Raspberry Pi Foundation.

De eerste keer dat je aanmeld gebruik je de gebruikersnaam pi en wachtwoord raspberry, dat passen we natuurlijk direct aan. Type het commando sudo raspi-config, ga in het menu naar System Options.

aspi-config
raspi-config

kies nu S3 Password, je gaat nu weer terug naar de Command Line Interface (CLI) type hier je nieuwe wachtwoord, druk op Enter en nogmaals het nieuwe wachtwoord Enter, Ok.

Geef je Raspberry PI ook een unieke computernaam, dit doe je bij S4 Hostname.

Ga met Back terug naar het vorige menu en kies 8 Update. Als de updates zijn afgerond kies je Finish.

Stel nu een vast IP adres in, type het commando sudo nano /etc/dhcpcd.conf en ga naar onder in het bestand, haal de teken # weg bij de regels die we gaan gebruiken zoals hieronder. Vul je IP configuratie in. Druk op Ctrl-X, Enter om het bestand op te slaan.

Type nu sudo reboot om de Raspberry Pi te herstarten, je ben nu klaar voor het eerste project.

Gerelateerd bericht

Een gedachte over “Raspberry Pi OS installeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *